گزارش کارآموزی آموزش كارخانجات نساجي خوي

دسته بندي : فنی و مهندسی » نساجی
گزارش کارآموزي آموزش كارخانجات نساجي خوي در 55 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب

عنوان صفحه




مقدمه 1

فصل اول

مقدمه 2

بررسي موقعيت جغرافيايي كارخانه 2

فصل دوم: مقدمات بافندگي

مقدمه 12

مشخصات ماشين آلات خط توليد در قسمت مقدمات بافندگي 13

ماشين چله پيچي مستقيم 15

ماشين چله پيچي بخشي 22

ماشين آهار 25

نخ كشي، طراحي، گره زني 33

تعداد ماشين محوله به هر كارگر، تعداد شيفت كاري 37

فصل سوم: بافندگي

مقدمه 38

مشخصات ماشين آلات خط توليد در قسمت مقدمات بافندگي 38

معرفي قسمت هاي مختلف ماشين بافندگي 42

بررسي عمليات در يك سيكل بافندگي 47

علت هاي متوقف شدن پي در پي ماشين بافندگي 51

علت هاي موج دار بودن پارچه 52

علت هاي به وجود آمدن غلط پودي و خطوط عرضي روي پارچه 52

علت هاي كج و معوج بودن نخ هاي تار 53

علت هاي پاره شدن نخ تار بيش از حد معمول 53

فهرست مطالب

عنوان صفحه

علت هاي پاره شدن نخ پود بيش از حد معمول 54

سرويس كاري ماشين آلات خط بافندگي 54

تعداد ماشين محوله به هر كارگر، تعداد شيفت كاري 55

شرح مختصر توليد ازابتدا تا انتها 55

فصل چهارم

نحوه تهيه مواد اوليه 59

نحوه فروش محصولات 59

بررسي توليد ماشين آلات 60

بررسي ميزان راندمان ماشين آلات 63

مشكلات 64

پيشنهادات 64




مقدمه

بشر از نخستين روز خلقت به فكر توليد پوشاك براي خود بوده و در اين راه تلاش بسيار نموده است كه ثمره آن را مي توان از تنوع فوق العاده پوشاك در طول تاريخ به ويژه در عصر حاضر مشاهده كرد. صنعت نساجي در ايران سابقه چند هزار ساله دارد. اين صنعت در ايران در قرن يازدهم هجري تقريباً با صنعت نساجي ساير كشورهاي جهان همگام بود. امروزه پيشرفت و تحولات قرون اخير سبب شده است كه بشر با روي آوردن به خواص فيزيكي مواد و با بكارگيري ذوق و هنر خود در صنعت نساجي تحولات شگرفي را ايجاد كند.

يكي از قسمت هاي مهم در صنعت نساجي، قسمت مقدمات بافندگي و بافندگي مي باشد كه از اهميت فراواني برخوردار است و با پيشرفت در زمينه توليد ماشين هاي بافندگي امروزه پارچه هايي با كيفيت بالاتر را مي توان ايجاد نمود.


كارخانجات نساجي خوي (شركت سهامي عام) با سرمايه بانك صنعت و معدن در سال 1363 به منظور توليد سالانه 4300 تن نخ و 10 ميليون پارچه تكميل شده (لباس، پيراهن و ملحفه اي) با هدف اشتغال حدود يك هزار نفر تأسيس گرديد.


موقعيت جغرافيايي طرح

كارخانه در زميني به وسعت يك صد هكتار در كيلومتر 20 جاده خوي – مرند واقع در استان آذربايجان غربي احداث شده است كه از جاده اصلي يك كيلومتر فاصله دارد.

اين واحد از مراكز هر يك از استان هاي آذربايجان غربي و شرقي 150 كيلومتر فاصله داشته كه اين مسافت با اتومبيل در زماني كمتر از دو ساعت قابل طي مي باشد، با توجه به فاصله هوايي و زميني از تهران حدود سه تا چهار ساعت مي توان طي نمود.

از خصوصيات ويژه كارخانجات نساجي خوي نزديكي آن به مرزهاي خروجي كشور است، به طوري كه از مرز بازرگان 120 كيلومتر، از مرز جلفا 60 كيلومتر، از مرز رازي كه ايستگاه راه آهن ارتباط استان وان و تركيه مي باشد 90 كيلومتر فاصله دارد كه به سهولت، توليدات اين شركت قابل صدور از هر يك از مرزهاي فوق الذكر مي باشد.

هدف از ايجاد كارخانجات:

1- محروميت زدايي

2- ايجاد اشتغال

3- كمك به توسعه صنعتي و شكوفايي اقتصاد كشور

4- حركت در جهت قطع وابستگي و كمك به تحقق امر صادرات غير نفتي

* اين پروژه با جذب 34 ميليون مارك ارز فاينانس، ماشين آلات بخش مقدمات ريسندگي و مقدمات بافندگي را از بهترين سازندگان سوئيس و آلماني تأمين نموده است در مهرماه 1371 گشايش اعتبار گرديده و پس از حدود شش ماه، ماشين آلات شروع به حمل و ترخيص گرديد. نصابان خارجي از فروردين 1373 نسبت به نصب و راه اندازي ماشين آلات اقدام نمودند و در مردادماه سال 1373 به اتمام رسيده و در ماه هاي شهريور و مهر توليد آزمايشي شروع شد.

از آبان ماه سال 73 بخش ريسندگي شروع به توليد نموده است و در شهريورماه سال 74 با ظرفيت كامل توليد ريسندگي توسط رئيس جمهور وقت جناب آقاي هاشمي رفسنجاني افتتاح گرديد.

ماشين آلات بافندگي كارخانه به تعداد 180 دستگاه در سال 75، از كارخانه غدير خريداري شده و در سال 76 نصب و راه اندازي گرديده است و در شهريورماه سال 76 توسط وزير محترم صنايع آقاي مهندس شافعي بخش بافندگي افتتاح گرديده است.

قسمت بافندگي در سال 1376 نصب و راه اندازي شده كه شامل 3 بخش اصلي به شرح زير است:

1) مقدمات بافندگي شامل يك دستگاه چله پيچي بخشي و يك دستگاه چله پيچي مستقيم و يك دستگاه آهارزني ساخت آلمان مي باشد كه چله مورد نياز بافندگي را تأمين مي نمايد.

2) بافندگي دپيري كه در حال حاضر 140 دستگاه مي باشد (در ابتدا 180 دستگاه بود كه در سال 79 تعداد 40 دستگاه فروخته شد تا ماشين هاي جديد (سولزر) ساخت سوئيس جايگزين آنها شود). ماشين هاي فوق ساخت كارخانه غدير تحت ليسانس سوئيس مي باشد و طي سال هاي اخير و در اين قسمت به طور متوسط سالانه 5/4 ميليون متر پارچه توليد شده است.

3) بافندگي پروژ كتايل كه در حال حاضر شامل 30 دستگاه ماشين بافندگي دو عرض مدرن ساخت سوئيس مي باشد كه در سال 80 نصب شده است و براي بافت پارچه هاي نگين چين در نظر گرفته شده است.

ماشين آلات قسمت رنگرزي و آهار چله و تكميل پارچه جين نيز در حال نصب مي باشد كه با راه اندازي آن امكان توليد پارچه جين رنگي تكميل شده به وجود خواهد آمد. ماشين آلات اين قسمت شامل يك دستگاه چله پيچي مستقيم، يك دستگاه رنگرزي و آهار و يك دستگاه تكميل پارچه ساخت آلمان مي باشد.




چله پيچي بخشي

در اين ماشين روش كار بدين ترتيب است كه نخ هاي قرار گرفته در قفسه به صورت بخش بخش و يا باند باند ابتدا بر روي يك درام شيب دار پيچيده مي شود، سپس نخ هاي پيچيده شده بر روي درام طي مرحله ديگر به چله بافندگي تبديل مي شوند. به عبارت ديگر در اين روش عمليات در دو مرحله انجام مي گيرد:

1- انتقال نخ از قفسه به درام شيب دار

2- انتقال نخ از درام شيب دار به چله بافندگي

تعداد باندهايي كه مورد استفاده قرار مي گيرند وابسته به تعداد كل سرنخ ها و ظرفيت قفسه مي باشد و از اين جهت هر چقدر ظرفيت قفسه بزرگتر باشد، عمليات با زمان تلف شده كمتري انجام مي گيرد. به طور كلي با توجه به دو مرحله بودن فرآيند در چله پيچي بخشي، زمان تلف شده در اين سيستم بيشتر از نوع مستقيم است و اساساً روش چله پيچي بخشي براي نخ هاي تار رنگي و همين طور نخ هايي كه قرار نيست عمليات آهارزني بر روي آنها انجام بگيرد مورد استفاده واقع مي شود.

اجزاء اصلي يك ماشين چله پيچي بخشي عبارت است از:

قفسه ها، راهنماها، متوقف كننده ها، شانه متحرك، غلتك گيرنده نخ، درام شيب دار، شانه ثابت، جايگاه اسنو نخ تار، زنجير انتقال حركت.

قفسه هايي كه در كنار ماشين هاي چله پيچي اين كارخانه مي باشد در دو نوع قفسه يك رديفه و قفسه دوتايي متحرك مي باشد. نخ ها از قفسه چله پيچي بخشي به صورت نواري به عرض معين قرار گرفته شده پس از عبور از وسط ميله جدا كننده و يك شانه كوچك، به دور يك درام كه در انتها داراي شيبي است پيچيده مي شود. در موقع شروع عمل نوار نخ ها در قسمت افقي درام قرار داده مي شوند، درحاليكه يك طرف نوار به نقطه شروع شيب چسبيده است در موقع چرخيدن درام نخ ها روي آن پيچيده مي شوند و نوار نخ ها داراي تراورس آهسته اي به طرف شيب درام است، ولي در هر حال نوار نخ ها افقي قرار گرفته است. عمل پيچيدن نخ ها ادامه مي يابد تا طول لازم نخ روي درام پيچيده شود، پس از آن نوار بريده شده و با اين عمل يك قسمت درام پيچيده مي شود، سر نخ بريده شده گره خورده، در داخل سوراخ بعدي درام قرار مي گيرند، سپس توسط شانه تقسيم كننده نخ ها به دهنه هاي مختلف مورد نياز تقسيم شده بين آنها رد شده سپس در كنار نوار قبل به همان طول پيچيده مي شوند. اين عمل براي نوارهاي ديگر تكرار مي شود تا تعداد نواري كه قبلاً تعيين شده روي درام پيچيده شود. پس از آنكه عمل نورد پيچي به اتمام رسيد، بايد انتهاي نخ هاي هر نوار گره زده شده داخل سوراخ نورد مورد مصرف در قسمت بعد قرار گيرد. با حركت اسنو نخ ها از روي درام باز شده و بر روي اسنو جديد پيچيده مي شوند، ضمن انتقال نخ ها از درام به اسنو همان حركت آرام تراورسي كه به شانه داده شده در جهت عكس به نورد داده مي شود. عمل نوردپيچي به مراتب آهسته تر از عمل چله پيچي است و بايد خيلي دقيق انجام شود كه عرض تارها درست برابر فاصله بين فلانژهاي اسنو باشد. در مورد تراورس بايد سرعتي انتخاب شود كه نوارها در هر حالت افقي باشند و تمام قسمت ها در يك سطح قرار گيرند.

- چند نكته در مورد چله پيچي بخشي

- شانه مورد مصرف در چله پيچي بخشي جهت جدا كردن نخ ها و ايجاد دهنه بكار رفته است.

- قسمت چله پيچي بايد در مجاورت قسمت بافندگي بوده و مسئولين اين قسمت پيوسته با قسمت بافندگي در تماس باشند.

- هنگام چله پيچي از به كار بردن بوبين هاي خراب، شانه معيوب، نوردهاي زخمي، فلانژهاي زخمي و تاب دار و همچنين از به كار بردن كارگران ساده و نيمه ماهر پرهيز شود.

- ماشين چله پيچي هفته اي يك مرتبه به طور كامل بايد تميزكاري گردد. معمولاً اين عمل در شيفت آخر قبل از تعطيلي هفته انجام مي شود.

- عيوب حاصل از ماشين چله پيچي بخشي

- وجود سر نخ در چله، وجود نخ اشتباه در چله، وجود گره بد در چله،‌ نخ شل در چله، وجود نخ سفت در چله، سر نخ كم يا زياد در چله، فرورفتگي در چله و…
ماشين آهار

آهار عبارت است از اضافه نمودن مواد اضافي به نخ تا نخ استحكام و مقاومت كافي را جهت انجام عمليات بافندگي پيدا نمايد.

مهم ترين خصوصياتي كه آهار به نخ مي دهد عبارت است از:

1- كاهش پرز نخ

2- افزايش استحكام نخ

3- افزايش وزن نخ

4- افزايش خواص زير دست پارچه

5- پوشانيدن عيوبي كه در نخ ممكن است وجود داشته باشد.

- اجزاي تشكيل دهنده مواد آهاري عبارتند از:

1- چسب يا Binder كه نقش اصلي در ايجاد استحكام در نخ را دارد.

2- مواد روغني و نرم كننده ها كه براي جلوگيري از خشك شدن نخ به آنها زده مي شود.

3- مواد افزودني كه مي تواند شامل انواع مواد ضد كف، مواد ضد باكتري، اموليسيون كننده ها، مواد ضد الكتريسيته ساكن باشد.

4- حل كننده كه معمولاً آب مي باشد.

- خصوصيات يك ماده آهاري

1- بايد خواص فيزيكي نخ را بهبود بخشد (استحكام كششي نخ، قابليت ازدياد طول، الاستيسيته)

2- چسبندگي: بتواند الياف را به نخ بچسباند و نيز خودش به نخ بچسبد.

3- نرمي و انعطاف پذيري (جهت مقابله با نيروهاي خمشي در ماشين بافندگي)

4- دوام در مقابل سايش (بر اثر برخورد با دستگاه بافندگي، ميل ميلك و شانه)

5- موازي قرار گرفتن الياف روي نخ

6- نفوذپذيري مواد آهاري به داخل نخ

7- غلظت يا ويسكوزيته نخ ماده آهاري

8- يكنواختي

9- چربي و روغني بودن ماده آهاري

10- ضد كپك بودن ماده آهاري

11- ضد بو و كف بودن ماده آهاري

12- خاصيت ضد آتش ماده آهاري

13- درجه ذوب پايين

14- زمان پخت كوتاه داشته باشد.

- مقدار و نوع آهاري كه به نخ اضافه مي شود به عوامل زير بستگي دارد:

1- نمره و نوع نخ: به نخ هاي چند لا كه داراي قدرت كافي باشند آهار زده نمي شود و نخ هاي ظريف تر به آهار قوي تري احتياج دارند.

2- تراكم تار و پود: ازدياد تراكم تار و پود باعث افزايش اصطكاك بين نخ هاي تار گرديده در نتيجه به آهار قوي تري احتياج است.

3- نوع بافت: از آنجايي كه در بافندگي، بافت هاي ساده در مقايسه با بافت هاي ديگر مثل سرژه و ساتين، اصطكاك بيشتري بين نخ هاي تار به وجود مي آورند، لذا آهار قوي تري براي تارهاي اين بافت ها مورد احتياج مي باشد.

4- نوع الياف: سطح نايكنواخت و جذب رطوبت بيشتر الياف طبيعي، آهارزني آنها را از الياف مصنوعي كه معمولاً داراي سطح صافي مي باشند، آسان تر مي سازد.

- اجزاي ماشين آهار مورد استفاده در كارخانه نساجي خوي

1- قسمت قفسه: اين قسمت براي قرار دادن Back Beam هاي آماده شده بوسيله ماشين چله پيچي مستقيم به كار مي رود كه داراي 12 چشمه مي باشد و عرض هر كدام از چشمه ها 180 سانتيمتر مي باشند.

2- حمام آهار

3- خشك كن

4- پيچنده: وظيفه آن خشك نمودن نخ هاي آهارخورده است.

- قسمت قفسه: قسمت قفسه اين ماشين به صورت قفسه هاي چهارگوش مي باشد كه مي توان در آن هم نخ هاي فيلامنتي و هم نخ هاي ريسيده شده را آهار كرد. در اين قفسه ها براي كنترل كشيدگي نخ هاي تار از رگلاتور نوع منفي براي هر چله استفاده مي

شود كه به شكل يك زنجير بر روي بوش هاي دو طرف چله قرار مي گرفت و مانع از گردش آسان چله مي شد.

- محفظه آهار Size Box: اين محفظه از جنس فولاد ضد زنگ بوده و در داخل آن مواد آهاري قرار گرفته است. نخ ها با عبور از داخل اين محفظه با مواد آهاري آغشته مي شوند. مي توان دماي مواد آهاري قرار گرفته در داخل محفظه را كنترل نمود. اين دما براي نشاسته معمولاً بين oc87-85 و براي پلي وينيل الكل oc85 و براي C.M.C بين oc65-60 مي باشد.

اجزاي اين منطقه عبارتند از:

1- غلتك غوطه ور كننده

2- غلتك هاي فشار دهنده

3- لوله هاي بخار براي گرم كردن مواد آهاري

4- مجراي ورود آب

5- مجراي ورود مواد آهاري

- خشك كن ماشين آهار: نخ هاي تار هنگامي كه از داخل حمام آهار عبور مي كنند به مواد آهاري آغشته مي شوند و طبيعتاً سطح آنها خيس مي باشد، از اين رو لازم است نخ هاي مزبور خشك گردند كه اين كار در قسمت خشك كن ماشين آهار انجام مي گيرد. خشك كن هاي ماشين آهار مورد استفاده در كارخانه نساجي خوي به صورت سيلندري مي باشند كه جمعاً 8 سيلندر داغ بوده كه توسط بخار داغ گرم مي شوند و نخ ها با عبور از سطح سيلندرها رطوبت خود را از دست داده و خشك مي شوند. دماي سيلندرها در محدوده بين 105-80 درجه مي باشد. پوشش سطح سيلندرها معمولاً از تفلون مي باشد.
دسته بندی: فنی و مهندسی » نساجی

تعداد مشاهده: 2022 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 55

حجم فایل:49 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: